Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép Zseniális botanikus hack angolszász területről: kertész-aktivisták utcai művészet szintre juttatják tevékenységüket. A  "Guerilla Gardening" kollektíva saját pénzből, a lepusztult városi terek szebbé varázsolásának víziójától hajtva virágokat ültet a köztereken. 
A gerilla kertészek hosszasan megtervezik az akciókat, majd az éj leple alatt ültetnek. Az ültetés után is felügyelik a területet és ha szükséges, újra beavatkoznak és restaurálják a zöld szigeteiket.

A Vadművelet hazánkban is egyre több aktivistát vonz.

Mi, Zöld Gerillák követjük a fenti tradiciókat, kiegészítve azzal a szerepvállalással, amit a helyi közösségekkel együtt végezhetünk. Iskolák, óvodák takarítása, kisebb felújítások, közösségi terek kialakítása, szobrok graffiti mentesítése stb..

Zöld Gerillák csapata Téged is vár!

 

„CIVILEK A SZÉLSŐJOBB ELLEN!”- demonstráció

MAGYAR DEMOKRATÁK!

2009. július 2-án (csütörtök) 17.00-tól, (Budapest, V.kerület) DEÁK Ferenc térre hívunk minden magyar demokratikus polgárt és civil mozgalmat, hogy együtt fejezzük ki tiltakozásunkat a szélsőjobb ellen, hogy hazugságrendszerét tételesen cáfoljuk. Mi sokszínű, demokratikus Magyarországot akarunk!
Ezen a napon hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság a Magyar Gárda megszüntetése ügyében!

Beszédet tart: számos közéleti/civil szereplő

Várunk! Tarts Velünk! Csatlakozz!
Főszervező: Baloldali Feminista Hálózat
(balfeminista@gmail.com)


Eddig csatlakozott szervezetek:

Humanista Mozgalom
„Magyarok a Nácik ellen” mozgalom- Hollán Ernő utcaiak
Magyar Demokratikus Charta
MEASZ- Összefogás a Demokráciáért
Országos Roma Polgárjogi Mozgalom
Társadalmi Demokráciáért Mozgalom
Civil Parlament
Demokratikus Hálózat
Munkanélküliek és Álláskeresők Budapesti és Regionális Egyesülete
Romédia Alapítvány
Családok a Családokért Polgári Egyesület
Baloldali Zöldek- Zöld TETT
Magyar Antifasiszta Liga
Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete
Szimpozium Egyesület
Duna Kör
Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma
Civil Fórum
Élettér Segítő Szolgálat
Pallas Páholy-Klubháló Egyesület
Magyar Antirasszista Alapítvány

 

 

 

Tiltakozzunk együtt a kirekesztés és a gyűlölet ellen!

Hatvannégy évvel ezelőtt, 1945. május 9-én véget ért a második világháború, amelyben milliókat gyilkoltak meg a származásuk miatt. Hatvannégy évvel ezelőtt azt hitte Európa, hogy soha többé nem fordulhat elő, hogy a többség üldözi és gyilkolja a kisebbséghez tartozókat. Azóta tudjuk, hogy akik hittek ebben, azoknak csalódniuk kellett. Hatvannégy év elteltével hazánkban, Magyarországon azt látjuk, hogy újjáéled a kirekesztés és a gyűlölet. Magyarországon ma ismét félnek az emberek, hogy származásuk, bőrük színe, gondolkodásuk vagy vágyuk természete miatt megbélyegzésnek, fizikai fenyegetésnek lehetnek kitéve. És félelmük nem alaptalan.

 

Ma újra embereket ölnek meg pusztán a származásuk miatt. Ez tűrhetetlen!

 

Emeljük fel szavunkat a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen! Mutassuk meg, hogy Magyarország a demokratikusan gondolkodó, az emberi jogokat tiszteletben tartó többség országa. Olyan ország, amely nem tűri a kirekesztést, a társadalom bármely csoportjával szembeni politikai hisztériakeltést, és határozottan kiáll az emberi jogok mellett. Felhívjuk a közjogi méltóságokat, a pártokat, a civil szervezeteket és minden magánszemélyt, aki nem akar olyan országban élni, amelyben egyes polgártársaink megfélemlítésnek, üldözésnek vannak kitéve, hogy jöjjön velünk és tiltakozzunk együtt a kirekesztés és a gyűlölet ellen jövő szombaton, május 16-án délután 3 órakor a XIII. kerületi Szent István parkban.

Budapest, 2009. május 9.

 

Magyar Demokratikus Charta                                           Roma Polgárjogi Mozgalom

 

Az alábbi szervezetek jelezték eddig csatlakozásukat:
 
 
 

Méltóságot Mindenkinek Mozgalom

Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége

Független Magyar Művészeti Alapítvány

Bibó István Közéleti Társaság

Pallas Páholy

 

Civil Fórum

Klubháló Egyesület

Zöld TETT - Baloldali Zöldek Egyesület

Európai Feminista Kezdeményezés, egy másmilyen Európáért

Nyilvánosság Klub

 

 

A demonstrációra sok cigány ember szeretne eljönni, akinek gond az útiköltség. Ezért kérjük – ha módjában áll –, támogassa őket hozzájárulásával, a Roma Polgárjogi Alapítvány számlaszámára küldött összeggel. Számlaszám: 16200106-60519690, kérjük, üzenetként írja rá: útiköltség május 16-ra.

 

 

 

 

 

 

Munkát a békéért!

Várunk 2009. május 1-én a Városligetbe!

A munka ünnepe (eredetileg, és a volt szocialista országokon kívül mindig is a munkások ünnepe) a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt, minden év május 1-jén tartandó ünnepség, hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni.

 

Május 1-je hasonló tartalommal katolikus ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. (Az ugyanerre a napra eső kereszténység előtti európai pogány ünnepek, mint például a Beltane, vagy a hagyományok, mint a májusfa állítása, más eredetűek és tartalmúak.)

 

Kép 

A nélkülöző többség utcabálja - ellen Operabál

2009. február 21. Operával szemben

 

A rendezvény célja a közvélemény figyelmének felhívása a fennálló rendszer égbekiáltó ellentmondásaira és a társadalmi igazságtalanságokra. Az „ellen-Operabál" a mai magyar valóságot kívánja bemutatni és tükröt tartani a hatalom számára. Amíg a jelenlegi világválság közepette az elit csak önmagával törődik és gondtalanul szórakozik, aközben a magyar társadalom szociálisan, illetőleg morálisan is leépül, rohamosan pauperizálódik és fasizálódik.

Várunk Téged is!

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szegénység elleni küzdelem napja

2OO8. október 18. Budapest

 Kép

Büszkén továbbítjuk a Guinnes World Record által megerősített hivatalos
számot: a világ közel 117 millió polgára csatlakozott a GCAP / UNMC
akciójához a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja (okt. 17.) kapcsán 131
országban, amely a világ népességének csaknem 2%-át jelenti! Azért
mozdultunk az emberiség történetében példátlanul sokan együtt, hogy tegyünk
egy igazságosabb világért, küzdjünk a szegénység ellen és ne hagyjuk a
Millenniumi Célokat szertefoszlani a  pénzügyi válság közepette sem! A
szegénység ugyanolyan súlyos krízis, amely naponta 50 ezer ember életét
követeli, így azonnali tetteket sürget!

 

 

Akciónk RTL -en:


Lufi Durr!

Kiszúrták a neoliberálisok üres ígéretét jelképező lufikat a Szegénység Világnapja alkalmából!

Kép

Több civil aktivista durrantotta ki az ígéretek és a politikai felelőtlenség léggömbjeit, ezzel irányítva rá a figyelmet földünk legégetőbb problémájára: a világméretű szegénységre, amely egy átlagos napon közel 30.000 ártatlan kisgyermeket gyilkol meg. A demonstrálók elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben a fejlett államok 1 hét leforgása alatt az adófizetők pénzéből ezermilliárdokkal segítik ki a bankszektort – ezzel fenntartva egy hibás rendszert –, addig évtizedek óta magára hagyják a világ szegényeit, a közel 850 millió éhezőt. 

Miért Lufi?

-ez a neoliberális gazdasági válság szimbóluma, ezzel utaltunk arra a bizonytalan világrendre, amely kitermeli a szélsőséges egyenlőtlenségeket!

 „A szegénység nem természetes, az ember okozza, és ő képes felszámolni` (Nelson Mandela)

Ezekben a napokban világszerte közel 65 millió polgár (a teljes emberi populáció közel 1%-a) áll ki egy fenntartható és igazságos világért, amelyben nem létezhet éhezés, kiszolgáltatottság, mélyszegénység. A világ rendelkezik a tudással, a technológiával és a forrásokkal, hogy felszámolja a szegénységet.

Egy valami hiányzik: a cselekvés.

A világ kormányai 2000-ben megígérték, majd számtalanszor megerősítették (legutóbb szeptemberben, New Yorkban), hogy 2015-ig hathatós lépéseket tesznek a szegénység felszámolásáért, a nők esélyegyenlőségéért, a minden gyermek számára elérhető oktatásért, a fertőzések megfékezéséért, egy fenntartható, erőszakmentes világért. Mindez  ígéret marad csupán…

 
Az elmúlt 7-8 évben a fejlesztési és segélyezési összegek rendre elmaradnak, akadoznak, visszaesnek, láthatóan csak a piramis csúcsán működik az azonnali krízismenedzsment. Miközben a világ vezető kormányai sok-sok ezermilliárd dolláros azonnali segítséget adnak a hitelválságért elsődlegesen felelős bankszektornak, addig évek óta nem nyújtanak segítő kezet, így magukra hagyják a világ szegényeit – a piramis alján. A kidolgozott fejlesztési és segélyezési keretprogramok (mint az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljai) komoly veszélybe kerültek, amelynek hatására naponta közel 50.000 áldozatot szed a szegénység… A világ kormányai szemmel láthatóan nem tartják be ígéretüket, miszerint 2015-re a GNI (nettó nemzeti jövedelem) 0,7%-át fordítják közvetlenül a szegénység felszámolására, ezzel egy bizonytalan és fenyegető világ képét rajzolják elénk!
 

A demonstrálók látványos akciójukkal fel kívánták hívni a figyelmet arra, hogy jelenleg minden 5. másodpercben meghal egy kisgyermek a szegénység, az alultápláltság, a védőoltások hiánya vagy a szennyezett ivóvíz következtében! Ők nem várhatnak további ígéretekre! Ők maguk a krízis! Dear friends,

We are proud to announce that 116, 993, 629 people in 131 countries
have Stood Up and Taken Action against poverty and inequality, and in
a call for urgent action on the MDGs.

This number represents nearly two per cent (2%) of the world's entire
population, and as such is a truly historic mass mobilisation.

Please find attached to this e-mail the final spreadsheet that has
been approved by Guinness, including the break down for each country.

At this time, we would like to ask for your support by encouraging
you to reach out to your local media. Please find attached the global
press release which can be adapted and used for your own market.
Also attached is a Question and Answer sheet including some
highlighted Stand Up and Take Action events from the last three days.

In Solidarity:

Greenact